Telakan 150 000 mehiläistä toimivat tärkeässä roolissa pölyttämässä telakan ympäristöä

Press release 8.4.2024

Perjantaina kuultiin telakalla mehiläistarhuri Claude Flenerin luento telakan mehiläisistä ja mehiläisten kasvattamisesta. Kiitos kaikille osallistujille ja erityisesti Claudelle mielenkiintoisesta luennosta! 

Telakalla on viisi mehiläispesää, jotka on toimitettu Lietolaisen Luonnon Kulta -yrityksen toimesta, ja niitä hoitaa mehiläistarhuri Claude Flener. Mehiläispesät siirrettiin telakalle viime vuonna, ja nyt ensimmäisen vuoden kokeilun jälkeen mehiläisprojektia on suunnitteilla jatkaa. Telakan mehiläiset ovat tarhamehiläisiä, joka on ainoa hunajaa varastoiva mehiläislaji. Nyt mehiläiset ovat olleet talvehtimassa, ja ne tuottavatkin hunajaa talven yli selviytyäkseen. Mehiläiset tuottavat moninkertaisen määrän hunajaa kuin mitä talvehtiakseen tarvitsevat, ja ylimääräisen hunajan keräämällä saamme tuotettua autenttista telakkahunajaa.

Mehiläistarhuri Claude Flener kertoo mehiläisistä ja niiden kasvattamisesta kiinnostuneelle yleisölle. Juttua olisi riittänyt yliajallekin!

Mehiläispesä koostuu työläisistä, kuhnureista ja emoista eli kuningattarista. Yhdessä pesässä on tuhansia mehiläisiä, joista suurin osa on työläisiä. Pesässä on yksi kuningatar ja muutamia satoja kuhnureita, eli miespuolisia mehiläisiä. Kuningattaren tehtävä on munia lisää mehiläisiä ja pariutuessaan kuningattaret voivat lentää jopa kymmenen kilometrin päähän pesästään löytääkseen kumppanin. Kuningattaret voivat elää useita vuosia, ne voi tunnistaa helposti päässä olevasta täplästä ja suuremmasta koosta. 

Munasta täysikokoiseksi mehiläiseksi kasvamiseen menee reilut 20 päivää. Mehiläisten arvokkain työ on pölytys, ja telakan mehiläiset pölyttävätkin jopa huiman kolmen kilometrin säteellä telakasta. Mehiläispesien kesän hunajasato saattaa valmistua hyvinkin nopeasti, jopa muutamien viikkojen sisällä. Telakkamehiläiset ovat sopeutuneet ympäristöön hyvin, ja telakkahunaja on osoittautunut suosikkituotteeksi. Pidä silmällä Logoshopin tarjontaa, kun uusi erä telakkahunajaa saadaan taas myyntiin. Telakan mehiläispesät sijaitsevat pääportin parkkipaikan lähellä.

Telakka-alueen viisi mehiläispesää siirrettiin telakalle vuonna 2023.

Back to news